Bigger Bust zawiera naturalne składniki roślinne, pochodzące ze zbóż i innych roślin. Ilość i rodzaj składników aktywnych w suplemencie diety są odpowiednio dobrane, tak by działanie wszystkich składników wzajemnie się uzupełniało, potęgując efekty.
Badania przeprowadzone wobec głównego składnika, czyli szyszek chmielu koncentrują się na biologicznej aktywności związków występujących naturalnie w chmielu m.in.: ksantohumolu, α- i β-kwas.w i 8-prenylonaryngeniny. Stwierdzono, że związki te wykazują różnorodną aktywność biologiczną: przeciwbakteryjną, antyoksydacyjną, przeciwzapalną czy estrogenną1, czyli inaugurującą rozwój drugorzędnych cech płciowych, w tym rozwój piersi oraz regulację cyklu menstruacyjnego. Substancje zawarte w szyszkach chmielu wykazują również pozytywne działanie w odniesieniu do objawów naczynioruchowych i innych dolegliwości związanych z menopauzą, która skutkuje obniżeniem stężenia progesteronu we krwi.
Bigger Bust obok szyszek chmielu zawiera czerwoną koniczynę, grykę, kukurydzę, soję, żyto, pszenicę, jęczmień oraz błonnik jabłkowy. Medycyna alternatywna stosuje wymienione surowce roślinne, ponieważ zawarte w nich związki z grupy fitoestrogenów w niektórych przypadkach są w stanie zastąpić estrogen2. Fitoestrogeny roślinne stymulują „receptor estrogenne” w tkance piersi, prowadząc do wzrostu ich objętości. W ten sposób fitoestrogeny
mogą stymulować naturalny wzrost tkanki gruczołowej, wynikiem czego jest produkcja nowych komórek, prowadząca do wzmocnienia i ujędrnienia piersi. Ponadto fitoestrogeny działają zazwyczaj przeciwstawnie do czynników sprzyjających rozwojowi chorób naczyniowych, między innymi obniżają poziom cholesterolu i zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych. Istnieje teza, że fitoestrogeny mogą zapobiegać lub łagodzić skutki schorzeń związanych z niedoborem estrogenów w organizmie m.in.: osteoporozy3. Mają one pozytywny wpływ na utrzymanie gęstości mineralnej kości. Ponadto wiele wyników badań
epidemiologicznych wykazuje istnienie związku przyczynowego pomiędzy spożywaniem znacznych ilości produktów sojowych, a zmniejszeniem zachorowalności na nowotwory sutka. Epidemiologiczne badania wskazują, że wysokie spożycie żywności bogatej w soję i jej produkty w krajach azjatyckich, takich jak Chiny i Japonia, wpływa również na zmniejszenie ryzyka m.in.: nowotworu4 piersi.
Kombinacja składników została tak przygotowana, aby dodatkowo miały one pozytywny wpływ na ogólną kondycję ciała kobiety. Pentozany zawarte w jęczmieniu stanowią bardzo cenny składnik błonnika pokarmowego. Mają one mają zdolność tworzenia roztworów o wysokiej lepkości co korzystnie wpływa na metabolizm i funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Substancje te rekomendowane są w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych jak otyłość, cukrzyca, miażdżyca, choroby serca, nowotwory jelita grubego5.